Waarom kammen?
Veel honden worden aangeschaft vanwege hun leuke wollige uiterlijk. Maar dat deze vachten erg veel werk met zich mee brengen, realiseren de baasjes zich soms wat laat. Je zult een hond zeker elke week moeten kammen.
Kammen is nog veel belangrijker om loszittende haren uit de vacht te verwijderen. Bij niet of verkeerd kammen, vormen zich al snel klitten, die tot problemen kunnen leiden.


Als je je hond kamt, kun je de hele huid van de hond controleren. Zo zie je al snel of je hond een teek, vlooien of andere aandoeningen heeft. Realiseert u zich dat hoe regelmatiger u de hond kamt, des te minder werk heeft de trimster bij het trimmen van de vacht wat voor u kostenbesparend werkt. De hond wordt er mooier van en de trimbeurt aangenamer.


Wennen aan kammen
Hoe eerder je een hond leert dat kammen leuk is, hoe makkelijker hij zich in de toekomst laat kammen. Begin reeds met kammen als het hondje een paar dagen thuis is. Begin met een paar minuutjes kammen en bouw dat langzaam op. Het gaat dan nog niet zozeer om het kammen, maar de hond gaat dit kammen dan als normaal ervaren.


Welke kam en borstel??
De keuze welke kam en borstel geschikt is voor de vacht van je hond is afhankelijk van het ras en de haarstructuur.

Er zijn heel veel verschillende borstels en kammen te koop. Een kam is misschien nog belangrijker dan een borstel. Hoe zwaarder de vacht hoe grover de kam. Hoe dikker de vacht, hoe langer de tanden van de kam.  Een borstel wordt alleen gebruikt om de haren te ontwarren.


Hoe ga ik dan te werk?
Als eerste dient u een goede plek vrij te maken om de hond te kammen. Het beste is een tafel met een deken of handdoek erop, zodat hij niet uitglijdt. Op de tafel zal een hond sneller accepteren dat hij gekamd wordt en zal hij niet snel wegrennen.

Begin met kammen bij een achterpoot, en kam zo verder naar voren. Kam in laagjes zodat je goed op de huid kunt kijken. Zo weet je zeker dat je alle haren gehad hebt. Vergeet het koekje niet als hij helemaal klaar is.